Unghestfilosofi
Vår filosofi for trening av unghester kan kort sammenfattes slik: Mye utegang, variert og kvalitetsfylt trening, tett helseoppfølging og fokus på god og riktig ernæring.
Vi begynner innkjøringen med en gang hestene kommer inn fra beite som åringer, vanligvis er de klar til å spennes for vogn etter ca. tre uker med tommekjøring.
Unghestene får store mengder grunntrening og styrketrening for å bli mest mulig sterke og holdbare til å tåle tøffe belastninger i løpsbanen senere. «Styrke gir spenst, og spenst gir fart» er et prinsipp vi jobber etter.
Vi har bygget en ny ungheststall i låven, her er det adgang forbudt for løpshester og full fokus på unghester. Vi liker å få inn unghestene som åringer rett fra beite, Trond mener at alle unghester har godt av en sommer på beite før de tar fatt på sin ABC for å bli løpshester. Mange av stallens største stjerner har vi fått inn til temming som åringer etter beitesesongen, og blant hestene som har fulgt vårt opplegg fra dag 1 som utemt åring er bl.a. Yarrah Boko, Thai Tanic og Megaman Neo.

Når vi begynner med innkjøringen er vi alltid to personer, en til å leie og en til å stå for tømmeføringen. Vi baserer treningen i innkjøringsperioden på hyppige og korte økter, så åringene skal synes det er lystbetonet og ikke går lei. Veldig moro å holde på med unghestene synes Trond, de lærer fort, både på godt og vondt, og man ser mye av personligheten deres allerede på de første turene.
Leif Gustav Raae har all den erfaring og kompetanse som skal til for å håndtere unghestene riktig. I hans kyndige hender får unghestene en meget god start i livet mht. temming og innkjøring. Leif Gustav har erfaring fra trening av unghester i USA, samt fra egen trenervirksomhet i Norge, og han brenner virkelig for sine unge elever. Det Trond påpeker som det viktigste med Leif Gustavs jobb med unghestene, er at han alltid har en plan med det han gjør, og at han har veldig fin hånd med hestene, han er alltid rolig og behersket.
Unghester opptrer ofte uforutsigbart, og Leif har ballast til å takle alle situasjoner som kan oppstå, det er en ekstra trygghet for unge hester. Han er også veldig flink til å se hvordan hestene traver, og å sko og balansere utifra deres aksjon, så de jobber riktig. Alle av Leif Gustavs elever som har vært ute i mønstringsløp har klart det problemfritt på første forsøk.
Det er viktig at unghestene trener sammen med andre hester når de er klare for det, derfor trenes de i heat hvor vi øver på skifte av posisjoner og det å ligge i felt med flere hester. Viktig at hestene blir vant til sprut, bråk og forstyrrelser som de garantert vil støte på i løpsbanen.
Utegang
Hestene går i flokk med jevnaldrende, de har store områder å bevege seg på og rikelig med lune halmhus å gå inn i når de måtte føle for det.
Det er bevist fra forskningshold at denne type oppvekst gir unghestene et klart fysisk fortrinn, de får bedre utviklet hjerte- og lungekapasitet samt at sener, ledd og ligamenter styrkes. I tillegg får hesten et bedre immunforsvar, samt at utegang har en meget gunstig virkning på humør og appetitt.
Fokus på ernæring
God og riktig ernæring er alfa og omega for alle hester, og i særdeleshet viktig for unghestene som skal vokse og utvikle seg best mulig.
Et viktig prinsipp vi følger er at unghestene skal ha fri tilgang på høyensilage hele døgnet, hestemagen er som kjent ikke konstruert for sjeldne og store måltider. I tillegg til fri tilgang til grovfor, blir våre unghester foret tre ganger daglig. Kort oppsummert består «menyen» av Champion Oppdrett, havre, betfor, salt, kalk og mineraler.
Vi vektlegger at unghestene skal være runde og fine i holdet, heller noen kilo for mye enn magre hester! Får ikke unghesten riktig ernæring, kan den heller ikke utvikle seg optimalt.
Vi har fast leverandør av kraftfor og grovfôr, i tillegg dyrker vi en stor del av grovforet her på gården. Vi tar alltid fôranalyser av grovfôret, slik at vi er sikre på at kvaliteten på fôret er slik den bør være.
Forebyggende helseoppfølging
Selv om hester på utegang generelt holder seg mye friskere, er tett helseoppfølging uansett alltid viktig.
Vi har tett samarbeid med flere dyktige veterinærer, Anette Hafnor og Silje Hatlinghus som er fast på stallen hos oss, samt Lars Moen og Ole Einar Sem. For å være «føre var» tar vi rutinemessig sjekk på unghestene, det er viktig å ikke belaste dem med trening hvis de går og kjenner på noe. Rutinemessig tannrasp og markekurer gis jevnlig.
Velfungerende unghestopplegg
Vi har nå drevet denne type unghesttrening i mange år, og har hatt veldig bra resultater. Noen av våre 4-beinte atleter som har fulgt dette opplegget er bl.a. Thai Tanic, Staro United, Money Market, Millennium Act, Megaman Neo, Sweet Cocktail, Thai Tanium, S.J.’s Gold, Langelidgutten, Uptown B. Girl, Nozler, Andy B.R., Rocky Winner, Towanda, Classic Tile og Yarrah Boko.