Trond Storbråten har et stort hjerte for travsporten – både i forhold til løpshester og oppdrett. 

Hege Rokseth møtte han og Line på kjøkkenet på tirsdag til en prat rundt historien og tanker rundt eget oppdrett. 

Fire håpefulle før søndagens finale. Trond, oppasser Cecilie, Dream Creation og Trond Storbråten

Trond S. Storbråten – mannen bak Stall Creation AB, har vokst opp på gård og han har alltid vært vant til å omgås dyr. Spesielt hester har vært en stor lidenskap. Derfor har drømmen alltid vært egen gård, men det har ikke vært lett å finne attraktive gårder i Norge uten odel.

Trond kjøpte sin første hest i 1996, ei hoppe som het Wilma Laylock. Han utvidet deretter med Final Act. Veien gikk raskt videre og til oppdrett/avl og siden den gangen har det gått slag i slag. Nå eier Trond i overkant av 20 hester.

Det har hele tiden vært nye ting å lære og sette seg inn i. Det er det som gjør det så interessant, sier Trond. Viktig å strukturere alle elementene fra valg av hingst til de ulike hoppene via behandling av føllhopper, fødsel og oppfølging av føll og åringer frem til trening. Da har han forhåpentlig gjort mye riktig slik at når åringen blir satt i trening, så er mye grunnarbeid gjort bra. Det må være kvalitet i alle ledd.

Det er mange fagfolk som er involvert i prosessen fra inseminering til start som 3 åring. Det gjøres mange vurderinger ut fra kompetanse og seriøsitet for å velge samarbeidspartnere til de ulike oppgavene.  At han føler menneskene står opp til de kvalitetene han ønsker– er selve grunnlaget for alt videre samarbeid, sier Trond.

For å følge med på utviklingen av løpshestene sine, så synes Trond det er gøy å være med å kjøre dem selv. Men det har aldri vært aktuelt å ta ut egen lisens – det er det ikke tid for i en hektisk hverdag med mye arbeid knyttet til egne virksomheter. Han mener at jo mer han kan om trening og behandling av hest jo mer gir sporten ham tilbake. Han opplever en fantastisk følelse mellom seg selv og hesten, når de er mye sammen og når hestene kjenner han godt.

Trond ventet i mange år på at hest skal bli godkjent som næringsvirksomhet i Norge. Han var tålmodig i mange år, men måtte tilslutt etablere Stall Creation AB i Sverige. Han håper at vi etter hvert får en ordning på dette i Norge.

Han har etter hvert blitt en betydelig oppdretter i Norge. Det er ikke særlig lønnsomt, men han liker de utfordringene det er å få frem de best mulige avkom. De skal være vel forberedt til trening som åring. Trond sine føll og åringer går på store kalkholdige områder, og de har gått mange mil før de settes i trening som åring. I tillegg til meget tett oppfølging av føllene som verking, foring, medisinering etc., så blir de sosialisert tidlig. Alle hans hester er meget snille og håndterbare.

Gjett om disse gutta blir glade når far sjøl kommer på besøk. Da vanker det nemlig en gulerot… eller ti 😉

Line Bergsund, kona til «Buller’n», sier at det er en fornøyelse å ha hestene til Trond i trening. Han er genuint glad i alle hestene sine, han har et sjeldent stort engasjement og han følger med på alle detaljer på hver enkelt hest. De ganger han får ryddet plass i sin travle hverdag, så kommer han og er med oss på en hel dag hvor han er med i stallen, ser nøye over hver enkelt hest og er med og kjører sine egne hester eller ser på når de går hurtigarbeid. Det blir også alltid tid til hesteprat rundt lunsjbordet.

Når det gjelder oppdrett kontra det å ha egne løpshester, så sier Trond at i utgangspunktet er alle egenoppdrettede hester alltid til salgs – alle skal «ut». De gangene eget oppdrett har blitt værende er det fordi det ikke har vært et marked som har vært villige til å betale nok for hester som kommer fra de mindre kjente oppdretterne. Så derfor har de vært i trening og startet frem til det var mulig å få en OK sum for dem. Det er likevel en lang vei unna at salgsprisen er på et slikt nivå at det er snakk om noe fortjeneste. Hver hest har sitt eget regnskap, og når man ser på hva de har kostet opp mot salgssummen så er det ikke «big business» å selge hest. Men nå har de fra i fjor vist at «de kan», og flere ble solgt på sensommeren før de store kvalifiseringsløpene frem mot Kriteriehelgen.  Da var det ekstra gøy at både Dream Creation og Another Creation kvalifiserte seg til hver sin finale for sine nye eiere. Det varmer et oppdretter-hjerte – særlig siden det er eneste oppdrettet som er med i begge kriteriefinalene.

Trond har flere unge, spennende hester til salgs – så det er bare å ta kontakt hvis du er interessert. Dere treffer han på tlfnr: 932 58 806

Another Creation, Trond, Kristian og oppasser Thomas foreviget etter siste finpuss av formen før finalen. Alle gutta var godt fornøyde med gjennomkjøringen 🙂